Sport & Zwangerschap

zwangerSporten als je zwanger bent is gezond zolang je bewust met sporten bezig bent. Dit geldt ook voor sporten tijdens de zwangerschap. Sporten en zwanger zijn gaat samen zolang je goed naar je lichaam luistert. Sterker nog, sporten kan veel positieve gevolgen hebben op het verloop van je zwangerschap en tijdens de bevalling. Echter, sporten tijdens de zwangerschap is alleen verstandig als je voordat je zwanger was ook al sportte. Ga niet opeens fanatiek sporten als je voor je zwangerschap weinig aan beweging deed. Wel kun je rustig wat meer gaan bewegen door wat vaker de fiets te pakken of een wandeling te maken. Ook kun je gaan denken aan zwangerschapsgymnastiek zowel in het water als op het droge.

VOORDELEN VAN SPORTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

◆Door te sporten tijdens de zwangerschap verminder je de kans op zwangerschapsstriemen.
◆Door je conditie op peil te houden of te verbeteren heb je meer energie tijdens je zwangerschap.
◆Door te sporten tijdens de zwangerschap verbetert de bloedcirculatie. Dit heeft positieve gevolgen voor de placenta en de baby.
◆Door te sporten tijdens de zwangerschap wordt de kans op zwangerschapssuiker sterk verminderd.
◆Wanneer je lichaam tijdens de zwangerschap in top conditie wordt gehouden is de herstelperiode na de bevalling naar alle waarschijnlijkheid makkelijker en korter.
◆Door te sporten tijdens de zwangerschap vermindert de kans op verstopping.
◆Door te sporten tijdens de zwangerschap vermindert de kans op opgezwollen handen en voeten.

Ook al heeft sporten tijdens de zwangerschap veel positieve voordelen. Toch zijn er ook risico’s aan sporten tijdens de zwangerschap verbonden. Sporten tijden de zwangerschap moet dus op een bewuste manier beoefend worden. Luister goed naar je lichaam en zorg ervoor dat je je niet helemaal uitgeput voelt. De streek rondom je buik heeft ook extra bescherming nodig tijdens de zwangerschap. Hou hier rekenschap mee met de keuze van je sport.

WANNEER IS HET VERBODEN TE SPORTEN?

In sommige gevallen is het sterk af te raden en eigenlijk verboden om te sporten tijdens de zwangerschap.

Dit geldt wanneer:
◆Er te weinig vruchtwater is.
◆De placenta te laag ligt.
◆Zodra je last hebt van voortijdige weeën.
◆Zodra je in verwachting bent van een drieling.
◆Zodra je last hebt van bloedverlies tijdens de zwangerschap.
◆Zodra de baarmoedermond onvoldoende gesloten is.
◆Zodra je te maken hebt met een verhoogde hartslag met waarden boven de 140 slagen per minuut.
◆Zodra je last hebt van klachten zoals: pijn, misselijkheid en duizeligheid.

 WELKE SPORTEN BETER NIET?

Sporten tijden de zwangerschap is gezond. Ondanks dat sporten veel positieve gevolgen kan hebben op het verloop van de zwangerschap en tijdens de bevalling kun je niet alle sporten zonder risico’s beoefenen.

Sporten die je beter niet kunt beoefenen tijdens de zwangerschap:
◆Duiken
◆Basketbal
◆Skiën
◆Krachttraining. Wanneer je lichaam gewend is aan krachttraining kun je de eerste maanden van je zwangerschap hier nog meer doorgaan. Kies wel voor lichtere gewichten dan dat je normaal gesproken zou gebruiken. Stop na 5 maanden zwangerschap met buikspieroefeningen i.v.m. compressie van baby en stop na zes maanden zwangerschap in zijn geheel met krachttraining.
◆Schaatsen en Inline skaten. Alleen wanneer je zeer geoefend bent in deze sporten mag je tot 5 maanden zwangerschap door gaan met het beoefenen van deze sporten.
◆Windsurfen
◆Zeilen
◆Paardrijden. Alleen wanneer je een ervaren rijdster bent en rustig rijdt op een rustig paard.
◆Vecht en verdedigingssporten zoals judoka en karate, met name vanwege het risico op trappen in je buik.
◆Body Pump
◆Body Jam
◆Cx30

WELKE SPORTEN WEL?

◆Zwemmen (zeer gezond, eventueel op een rustig tempo starten tijdens de zwangerschap)
◆Aquarobic (zeer goed voor de bloedsoomloop. Eventueel zelfs starten tijdens de zwangerschap. Veel zwembaden organiseren speciale groepen voor zwangere vrouwen)
◆Tennis
◆Joggen
◆Fietsen
◆Groepslessen zoals: SH’BAM, Zumba, Yoga en Pilates
◆Volleybal
◆Badminton
◆Squash

Voor de Sport & Yoga les zijn alternatieve oefeningen beschikbaar voor zwangere vrouwen. Vraag hiernaar bij de instructrice als je deze les wilt volgen.

Voor alle sporten geldt dat je tijdens je zwangerschap niet te fanatiek moet sporten. Put je lichaam niet helemaal uit. Daarnaast is extra voorzichtigheid gewenst. Groepslessen zijn goed haalbaar tijdens de zwangerschap. Het nadeel dat hieraan kleeft is dat het tijdens groepslessen en groepssporten moeilijker is om je eigen grenzen aan te geven. Bedenk dan dat niemand het gek of raar vindt wanneer je een oefening overslaat. De gezondheid van jou en je baby gaat voor alles!

Geef altijd even bij de instructrice aan dat je zwanger bent, dan kan zij daar rekening mee houden en je alternatieven bieden indien nodig.