Spierkramp

Onlangs tijdens mijn tweede les van die avond, terwijl ik nietsvermoedend de heupopeners aan het presenteren was, bemerkte ik ineens een vervelende kramp in mijn rechtervoet. Op hetzelfde moment krijgt ook een van mijn deelnemers kramp. Heel vervelend natuurlijk, maar wat is kramp nou eigenlijk en belangrijker wat kun je eraan doen om het te voorkomen dan wel verhelpen. Prompt word ik na de les door onze voorzitter (red: ten tijde van het schrijven van dit artikel was dit Piet Vonk) gewezen op een recent verschenen artikel uit het AD dat nu juist deze vragen beantwoord.

Wat is kramp?                                          

Het blijkt dat het neerkomt op een soort van kortsluiting in de zenuwcellen die je spieren aansturen. Hierdoor verkorten ineens al je spiervezels ter plekke wat dan weer gepaard gaat met fikse pijn. Normaal gesproken is er namelijk maar een deel van de spiervezels dat zich samentrekt. De andere vezels hebben dan rust.

Maar waardoor komt het dat die zenuwcellen ineens zo op hol slaan?

Door veel zweten en vochtgebrek is de balans tussen elektrisch geladen deeltjes zoals kalium en magnesium, belangrijk voor het geleiden van signalen, verstoord wat een verstoring in de geleiding tot gevolg heeft.

Een tweede mogelijke oorzaak is zenuwbeschadiging door bv. een hernia of door veroudering. Medicijnen kunnen ook een oorzaak zijn, zoals bepaalde cholesterolverlagers.

Maar een factor die het risico op kramp kan verhogen waar vaak niet bij stilgestaan wordt, is cafeïne. Doordat spieren receptoren (soort van ontvangers) hebben waaraan cafeïne zich kan binden, is het risico op kramp groter bij mensen die veel koffie drinken.

Vaak wordt kramp uitgelokt doordat je een spier aanspant, ofwel verkort.

Wat kun je ertegen doen, of prettiger, hoe voorkom je het ontstaan van kramp?

Zoals iedereen bijna wel weet kun je de kramp doorbreken door de verkrampte spier weer langer proberen te maken oftewel voorzichtig je spier rekken.

Hoe het voorkomen kan worden is grotendeels af te leiden uit bovengenoemde oorzaken. Zo is daar het vermijden van die bewegingen waarvan bekend is dat ze kramp kunnen veroorzaken, zoals het aantrekken van een laars of je deked te strak op bed hebt liggen, waardoor je tenen naar beneden wijzen. Daarnaast is het voor de hand liggend dat het minder koffie drinken het risico vermindert, evenals voldoende drinken. Maar soms kan ook extra magnesium, vitamine B of E kramp voorkomen.

Terugkijkend op mijn eigen geval van kramp, vermoed ik dat er hier dan toch vooral sprake is geweest van een vochttekort omdat ik tijdens mijn eerste les  behoorlijk gezweet heb in combinatie met te weinig drinken. En als je dan bij de “swan pose” je tenen uit moet strekken, wat vergelijkbaar is met hoe je voet staat als je je dekbed te strak op bed hebt liggen, kun je er eigenlijk op wachten tot je kramp krijgt. Toch maar meer drinken dus in het vervolg!

Susanne                                                                                        april 2013